Gapen na de uitvaart

Na een uitvaart merk ik wel eens dat ik in de auto op de terugweg veel aan het gapen ben. Dat is niet omdat ik moe ben, maar het is een manier van mijn lichaam om de lucht in mijn longen en het zuurstoftekort weer aan te vullen. Tijdens het vertellen van een levensverhaal praat ik namelijk lang en veel. Ik neem dan niet de tijd om rustig te ademen. Dit ‘tekort’ haal ik later op de dag dus weer in, onder andere door veelvuldig te gapen.

Dit voorbeeld noemde ik bij de mindfulnesstraining gisteravond, toen het over bewust ademen ging, waarom dat nodig is en hoe dat werkt. Je adem is een anker en een bron van informatie. Zo mooi hoe het zelfregulerend systeem van je lichaam werkt. Het lichaam is slim. Kan en doet al veel zelf qua regulatie en homeostase. Daarom ligt de focus in de training ook zo op het leren voelen en leren luisteren naar je lichaam.

Je lichaam vertelt je wat er speelt op emotioneel en energetisch gebied. Het kan veel zelf, maar heeft wel jouw ruimte en aandacht nodig om te boel van binnen weer een beetje in balans te brengen. En juist daarom: wees lief voor je lichaam! Ook omdat je er maar 1 hebt, het is je tempel, het huis van je ziel tijdens je tijd hier op aarde. Zorg er dus goed voor. Met die boodschap sloot ik de training af.

De cursisten gaan deze week aan de slag met de ademhaling. Hieronder nog een paar tips die ik mee heb gegeven:

* Je hoeft je ademhaling niet te sturen, gewoon volgen (als een bijrijder erin meegaan) is al genoeg. De aandacht naar je adem toebrengen is al helpend om meer rust te ervaren.

* Leer eerst je ademhaling kennen en volgen voor je aan de slag gaat met speciale ademhalingstechnieken.

* Neem de tijd om te ademen. Heb geen haast bij het ademhalen. Vaak kappen we bij stress en onrust de ademhaling af. We ademen dan niet volledig uit. Hebben daar de rust niet voor en nemen er de tijd niet voor. Zonde en dat maakt ook dat je minder lucht en ruimte van binnen ervaart.

* Gebruik wachtmomenten om je ademhaling te volgen. Denk aan een rood stoplicht, wachten op de lift en in de rij bij de kassa. Ideale gelegenheden om de adem even te volgen en te ankeren in het moment.

* Je adem is als een vriend die er altijd is.