Mindfulness: Zintuigen

Het bewust gebruiken van onze zintuigen is iets wat we verrassend steeds meer en meer vergeten. Tot je het niet meer voelt. De lol, het leven, de lust. Dat van buiten - op papier - je leven in orde is, je gelukkig zou moeten zijn, maar het van binnen niet meer voelt… 

Zintuigen, we hebben ze, maar gebruiken ze vaak veel te weinig omdat we vooral in ons hoofd leven, vanuit het denken. Zelfs als we buiten zijn gaan, gaan we voorbij aan het gevoel van de wind, die als een zachte streling door je haren heen kan gaan. Ook het 'geur van buiten' vergeten we vaak op te snuiven. Vaak zitten we dan in ons hoofd, al bezig met waar we naar toe gaan van dingen die we allemaal nog moeten doen. 

Gedachteloos eten is waarschijnlijk waar we allemaal bekend mee zijn. Ook het plezier en het nut van het zien en horen wordt stelselmatig ingewikkeld. Tenzij deze zintuigen niet meer naar slecht werken, als ze teveel of te weinig prikkelen. Zoiets ontstaat vaak geleidelijk en niet van de één op andere dag. Tot het lichaam bijna niet meer mee doet, men het niet meer 'voelt'. Dat is vaak een reden die mensen ertoe brengen om een mindfulnesstraining te gaan volgen. 

Op wilskracht, vanuit het denken, kan je jezelf niet gelukkig maken. Dat hebben ze vaak al op verschillende manieren. Mindfulness brengt mensen terug naar het lichaam, laat lichaam en hoofd weer samenwerken. Ik maak vaak een vergelijking ter verduidelijking: Soms hebben we een gaandeweg in ons leven de vorm van een champignon overgenomen, waarbij de nadruk en het zwaartepunt ligt op het denken, in het hoofd. 

We willen weer meer balans tussen hoofd en lichaam creëren, meer worden als een tuimelelaar, daarbij nadenken aan de vorm van een peer, waarbij het zwaartepunt meer naar beneden ligt. Daar gaan we de aandacht naartoe brengen. 

Eén van de dingen die we doen in de trainingsweken is om de zintuigen weer meer, bewuster en anders te leren gebruiken. Vanuit het denken kom je immers niet in je lichaam terecht ;) Zo krijg je de cursisten tijdens de training verschillende zintuig-bevorderende oefeningen mee. Om de zintuigen weer te activeren. 

Eerst gaan we de eerste 5 zintuigen weer actief of balanceren. En zodra het weer goed samenwerkt, kan de stem van het zesde zintuig - de intuïtie - weer gehoord worden. Vanuit zachtheid en zuiverheid. Zoals het hoort. 

Alles wat we nodig hebben zit al in ons. Door alle ondergronden van stress en ander gedoe zijn we soms vergeten wat voor wijsheid er in ons huis is. Ik breng je niets nieuws, ik help je alleen te herinneren wie je in het diepste wezen bent, zodat je je eigen kracht en sprankel weer vindt.