UITVAARTADVIES

Van een simpele vraag over wat er mogelijk is tot het uitspreken van een in memoriam. Het is aan jullie waar jullie mijn (schrijf)hulp bij kunnen gebruiken, we vinden vast samen een weg hierin. Ik kan meedenken, onafhankelijk advies geven en zelfs als spreker namens de familie het woord nemen tijdens de uitvaart.

Begeleiding op de dag van het afscheid behoort dus ook tot de mogelijkheden, want ik ben gediplomeerd uitvaartbegeleider. Ik kan jullie uitvaartbegeleider assisteren, indien gewenst. In overleg kan er veel. Met als doel om ervoor te zorgen dat zowel jullie als jullie gasten samen in alle rust afscheid kunnen nemen, op een manier die jullie past. Het gedachtegoed van de overledene neem ik hierin ook altijd mee. Wat zou hij of zij hiervan vinden? Dat is een vraag die ik tijdens de begeleiding regelmatig stel. Ik zie de overledene eigenlijk ook een beetje als mijn indirecte opdrachtgever. Ik vind het dan ook altijd een eer om iemand die ik in principe niet gekend heb, toch een beetje te mogen leren kennen. Ieder mens en elk levensverhaal is bijzonder. Iedereen verdient wat mij betreft een warm afscheid, met een oprechte terugblik op zijn of haar leven.

 

Het is belangrijk dat er iemand in jullie midden is die de helikopterview bewaakt. Dat is soms best lastig voor de nabestaanden als je overspoeld wordt door verdriet. Tijdens de week van afscheid, en op de dag van de uitvaart, denk ik aan de dingen die jullie in alle emotie en commotie misschien vergeten zijn. Dat is mijn taak; luisteren, meedenken, adviseren en hierop anticiperen. Dat doe ik met de kennis en kunde die ik heb, maar vooral vanuit mijn mens-zijn. Wat is passend en prettig voor jullie? Wensen en (on)mogelijkheden onderzoeken doe ik graag. Dat maakt dat ik dit werk vanuit mijn hart doe, met volle overgave en oprechte interesse. Ik zou niet anders kunnen en willen werken. Passie of betrokkenheid noemen we zoiets ook wel in de volksmond. Dat is wat ik voel stromen als ik actief ben in dit vak. Dat maakt dat ik oog voor detail heb en in de actiemodus sta.

 

Daarnaast heb ik niet alleen aandacht voor jullie, maar ook oog voor jullie gasten. Ik vind het belangrijk dat de dingen soepel verlopen en er een zachte prettige sfeer is waarin afscheid genomen kan worden. Zonder onnodig ongemak. Ik probeer een sfeer te creëren waar verdriet de ruimte krijgt, maar de liefde overheerst. Dat is waar ik in mijn werk voor sta, waar ik mijn best voor doe en waar ik goed in ben. Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen, ook bij verdriet, misschien wel juist dan. 

PRAKTISCHE ZAKEN

 

Van advies over de laatste verzorging en bewust afscheid nemen, tot en met de dag van de uitvaart en alle zaken die hierbij komen kijken. Er bestaan geen domme vragen, dus heb je een vraag, stel hem gewoon. Ook als je je ervaring wil delen, doe het. Ik luister graag naar je verhaal. Het kunnen praten over intense ervaringen is belangrijk. Dat helpt om je verdriet de ruimte en daarmee een plek te geven. 

Vraag een Expert
SCHRIJFADVIES

Kunnen jullie zelf alles goed verwoorden, maar wil je er een professional naar laten kijken? Dat kan. Ik kijk met liefde jullie zelfgeschreven teksten na. Ik vorm geschreven tekst om tot gesproken tekst, creëer een rode draad en stel vragen over de dingen die ik als luisteraar in het totaalplaatje vind missen. Als onbekende heb ik geen last van een blinde vlek of verhoudingen binnen de familie die een beetje scheef zitten. Doe er je voordeel mee. Ik maak jullie verhaal compleet en zet de puntjes op de i.

 

Mijn schrijfadvies gaat over de inhoud, niet over d's en t's. De gesproken taal is de leidraad voor een toespraak tijdens een afscheid. Denk daaraan bij het schrijven van je verhaal. De manier waarop je je woorden kiest bepaalt de toegankelijkheid en de toon van je verhaal. Ook de setting, timing, volgorde van sprekers, muziek en gekozen rituelen spelen mee. Deze elementen kunnen je tekst maken of kraken. Een tekst in een afscheid staat dus nooit op zichzelf, maar is een onderdeel van het geheel.

Jouw verhaal is niet compleet zonder het verhaal van de ander. Neem dus contact op met de andere sprekers. Dit is vaak een vergeten punt. Zonde, want ik denk dat dan een gemiste kans is om een nóg mooier afscheid te verzorgen. Vraag elkaar naar de inhoud en toon van elkaars verhaal. Stem het op elkaar (en op de muziek) af.

Stenen van Betekenis
IN MEMORIAM

Ik kan het hele levensverhaal voor jullie schrijven. Ook voordragen is geen probleem als jullie op de dag zelf liever luisteren dan spreken. Een interview en een correctieronde zijn vast onderdeel van dit proces. We maken samen het verhaal, zodat de aanwezigen de toon van jullie woorden in de herinneringen door horen klinken. Het in memoriam kan ook nog samen met foto's en herinneringen in een boekje verwerkt worden dat meegegeven kan worden aan de aanwezigen na het afscheid. Er kan veel in overleg. 

ROUWBEGELEIDING

Uiteraard bied ik een luisterend oor in de week van het afscheid. Ik neem de tijd om in alle rust naar jullie verhalen te luisteren. Ik heb diverse opleidingen op het gebied van rouw gevolgd en ook veel ervaring in het begeleiden bij rouw. Vraag er gerust naar als je vragen heeft over verlies en hoe je hiermee om kan gaan. Soms is een beetje meer kennis over dit onderwerp al genoeg om te begrijpen wat er van binnen bij je op emotioneel niveau gaande is. 

MINDFUL ROUWEN

 

Ik kan jullie helpen om het verdriet een plek te geven en om het leven weer toe te kunnen lachen.

Mindful omgaan met rouw gaat niet alleen over verdriet toelaten, maar ook kunnen - en vooral durven - lachen om de herinneringen. Kunnen uitspreken wat je voelt en denkt is zo belangrijk. Hoe fijn is het als er iemand is die de tijd neemt om echt naar je te luisteren? Dat is nou precies waarom ik liever niet meer een hele uitvaart van A tot Z wil doen, maar me wil specialiseren op de inhoud van de afscheidsceremonie. Mijn taak is dan niets meer en minder om te luisteren; om jullie aan het woord te laten, vragen te stellen, om jullie gedachten en gevoelens te verwoorden en tot één geheel te vormen.

 

Iemands hele leven staat centraal bij het afscheid. Het is best lastig om dat in 1 plechtigheid te vangen, maar ik help jullie daarbij. Ik zorg dat alle kanten van iemands leven aan bod komen. Dat het afscheid een rond verhaal wordt. Zodat het ruimte geeft aan jullie verdriet, maar ook hoop en houvast om verder te kunnen gaan met jullie eigen leven. Bewust afscheid nemen helpt!

AFSCHEIDSPLANNER - SCHRIJVER - SPREKER - MINDFULNESSTRAINER - MENS

  • LinkedIn profiel van Esther Mostert
  • Facebook van Esther Mostert
  • Instagram van Esther Mostert
  • YouTube kanaal van Esther Mostert

© 2020 Esther Mostert - Dichtbij freelance uitvaartbegeleiding & schrijfadvies