RITUEELBEGELEIDING

RITUEELBEGELEIDING: WAT IS DAT?

Ritueelbegeleiding is een chique woord voor hulp bij het vormgeven van het afscheid. Afscheid nemen wil je niet, nooit, toch is het soms onvermijdelijk. Uit liefde voor degene die je zo missen moet wil je een mooi en passend afscheid verzorgen. Het liefst eentje waar jij je ook nog enigszins comfortabel bij voelt. Dat is best lastig, want hoe doe je dat nou? Ik kan jullie daarin begeleiden. Ik help je om beslissingen te nemen, weet wat de impact kan zijn van de keuzes die je maakt. Die leg ik je voor, zodat jullie zelf kunnen beslissen hoe jullie het afscheid in willen kleuren.

 

Bij het afscheid op de dag van de uitvaart is het belangrijk dat je als nabestaande het mag ervaren, dat je dan niet meer in de regelmodus zit. Dat is het gevaar als je alles zelf doet. Afscheid nemen is geen praktisch event waar je als nabestaande tijdens de ceremonie de touwtjes in handen hebt en nog bij moet sturen. Dan zit je bij het afscheid toch met een andere pet op, die van regelaar in plaats van nabestaande. Ik gun het iedereen om het afscheid gewoon te mogen ervaren. Het regelen doe je vooraf. Ook ervaren uitvaartbegeleiders, die een afscheid in eigen intieme kring verzorgen, regelen een collega regelen om die dag de uitvaart te leiden. Dat is met een reden.

HOE VUL JE HET AFSCHEID IN? 

Hoe verdrietig het ook is, een afscheid hoeft echt niet alleen maar treurig te zijn. Als je iemand herdenkt denk je ook aan de leuke dingen, de mooie herinneringen. Die verdienen ook een plek op het podium. Daarnaast is het afscheid een plek waar hoop geboren wordt, dat het jullie weer gaat lukken om het leven op te pakken. Dat je je gesterkt voelt door de aanwezigen, de woorden, de muziek. Daarom is symboliek en het uitvoeren van handelingen ook zo troostend. Zo wordt de liefde, steun en het vertrouwen tastbaar en zichtbaar gemaakt. Dat hebben we nodig als het leven wankelt en de levenslust in het moment ontbreekt.

 

Een mooi en passend afscheid is een weerspiegeling en eerbetoon aan iemands leven. Dat helpt om het verdriet te dragen en om het vertrouwen in het leven weer te voeden, zodat je op een dag ook weer die levenslust terug krijgt. Ja, dat kan echt. Al wordt het natuurlijk nooit meer zo als voorheen. Ook voor het mentale proces van rouw is ruimte in de week van het afscheid als we de ceremonie vormgeven gaan. Dat kan leidend zijn in de keuzes die je maakt. Er wordt bij ritueelbegeleiding over meerdere dingen nagedacht; het verleden en de toekomst komen samen in het heden. Daarvoor gebruiken we niet alleen woorden, maar ook rituelen. 

KIES BEWUST

Zoals je ziet vind ik dat er meer aandacht mag zijn voor de inhoudelijke invulling van het afscheid. Dat het een bewuste keuze wordt. Men doet de dingen vaak zoals men denkt dat het hoort.En dat is goed, als dat de manier is die bij jullie past. De vraag die aan de basis van de invulling mag liggen is niet 'Hoe hoort het?', maar 'Wat past bij ons?' en 'Hoe willen wij afscheid nemen?'.

 

Ideeën mogen mijn inziens meer ruimte en aandacht krijgen. Er is geen goed of fout, een persoonlijk afscheid ontstaat terwijl je erover praat. Er kan veel, dus vertel me meer, wat nou zo kenmerkend voor iemands leven was? Dan ontstaan er vanzelf mooie dingen waarmee je het afscheid in kan vullen. Vaak zijn het de kleine details die een afscheid net even meer persoonlijke betekenis geven. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met me op. 

UITVAARTSCHRIJVER - SPREKER - MINDFULNESSTRAINER - MENS

  • LinkedIn profiel van Esther Mostert
  • Facebook van Esther Mostert
  • Instagram van Esther Mostert
  • YouTube kanaal van Esther Mostert

© 2020 Esther Mostert - Dichtbij freelance uitvaartbegeleiding & schrijfadvies