RITUEELBEGELEIDING

RITUEELBEGELEIDING: WAT IS DAT?

Ritueelbegeleiding is een chique woord voor hulp bij het vormgeven van het afscheid. Afscheid nemen wil je niet, nooit, toch is het onvermijdelijk.

Uit liefde voor degene die je zo missen moet wil je een mooi en passend afscheid verzorgen. Het liefst eentje waar jij je ook nog enigszins comfortabel bij voelt. Dat is best lastig, want hoe doe je dat nou? Bij het afscheid op de dag van de uitvaart is het belangrijk dat de nabestaanden het mogen ervaren, dat je dan niet meer in de regelmodus zit. Dat is een vaak gemaakte 'fout' als je alles zelf doet. Afscheid nemen is geen praktisch event waar je als nabestaande tijdens de ceremonie de touwtjes in handen hebt en nog bij moet sturen. Ik gun het iedereen om het dan gewoon te mogen ervaren, niks meer en niks minder. Alleen al daarom is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de invulling en de manier waarop jullie op die dag begeleid willen worden.

 

Ik help je om beslissingen te nemen, weet wat de impact kan zijn van de keuzes die je maakt. Die leg ik je voor, zodat jullie zelf kunnen beslissen hoe jullie het willen en hoe de overledene het had gewild. Ook dat nemen we uiteraard mee bij de invulling van de dienst. Hij of zij ademt dan wel niet meer, maar is nog steeds het levendige middelpunt; degene om wie het gaat, van wie je afscheid nemen moet en wiens leven in het licht wordt gezet.

HOE? 

Ja, afscheid nemen doet pijn en is heel verdrietig, maar het hoeft echt niet alleen maar treurig te zijn. Als je iemand herdenkt denk je ook aan de leuke dingen, de mooie herinneringen. Daarnaast is het afscheid een plek waar hoop geboren wordt, dat het jullie weer gaat lukken om het leven op te pakken. Dat je je gesterkt voelt door de aanwezigen, de woorden, de muziek. Daarom is symboliek en het uitvoeren van handelingen ook zo troostend. Zo wordt de liefde, steun, hoop en het vertrouwen tastbaar en zichtbaar gemaakt. En dat hebben we nodig als het leven wankelt en de levenslust ontbreekt. Een mooi en passend afscheid, dat een weerspiegeling en eerbetoon is aan iemands leven, helpt om het verdriet te dragen en om het vertrouwen in het leven weer te voeden, zodat je op een dag ook weer je levenslust terug krijgt. Ja, dat kan echt. Al wordt het natuurlijk nooit meer zo als voorheen. 

KIES BEWUST

Zoals je ziet vind ik dat er meer aandacht mag zijn voor de inhoudelijke invulling van het afscheid. Dat het meer is dan een 'standaard' praatje en plaatje. Al is dat ook goed als dat een bewuste keuze is. Dat is wat er in mijn ogen vaak ontbreekt, een bewuste keuze. Men doet de dingen zoals men denkt dat het hoort. Men twijfelt soms wel eens over de muziek 'Maar kan dat wel, dat nummer kan je toch niet tijdens de uitvaart draaien?'. 'Zeker wel', zeg ik dan. Er is geen goed of fout, een persoonlijk afscheid ontstaat terwijl je erover praat. Er kan veel, dus vertel me meer, wat nou zo kenmerkend voor iemands leven was. Dan ontstaan er vanzelf hele mooie dingen die je in het afscheid kan gebruiken. 

AFSCHEIDSPLANNER - SCHRIJVER - SPREKER - MINDFULNESSTRAINER - MENS

  • LinkedIn profiel van Esther Mostert
  • Facebook van Esther Mostert
  • Instagram van Esther Mostert
  • YouTube kanaal van Esther Mostert

© 2020 Esther Mostert - Dichtbij freelance uitvaartbegeleiding & schrijfadvies