top of page

Welke boodschap heeft de overledene?

Bijgewerkt op: 23 okt. 2022

A: ‘Volg je eigen weg. Durf te kiezen voor je eigen pad.’ T: ‘Weet vriendschap op waarde te schatten. De kracht die hierin huist.’ J: ‘Wees eerlijk. Naar anderen, maar vooral ook naar jezelf.’


Boodschappen van mijn laatste 3 uitvaarten; hetgeen ik eruit meeneem en we als boodschap aan de aanwezigen hebben meegegeven.


Bovenstaande uitspraken zijn wijze woorden van overledenen die ik heb mogen leren kennen, wiens uitvaart ik – samen met hun dierbaren - heb mogen vormgeven. Dit zijn de boodschappen die centraal stonden in hun eigen unieke afscheid. Deze waarden zijn als een gouden draad door de woorddienstbegeleiding heen geweven.


En dat maakt het werken in uitvaartland zo mooi. Dat het juíst over het leven gaat. Over hoe we in het leven staan, hoe we met moeilijkheden omgaan. Maar vooral ook over wat ons hart sneller heeft laten kloppen, waar het in het leven in de kern over gaat.


Iedere uitvaart is anders. Iedere keer is het weer een verrassing wat als thema ongemerkt naar boven komt drijven. Ik neem geen ‘bakje met thema’s’ mee als ik bij een familie binnenkom en kennis maak. Ik begin volledig blanco als ik begin met vormgeven en ga schrijven. Dus geen knip of plakwerk, hoe mooi sommige woorden in een afscheidsdienst ook zijn. Iedere overledene verdient een eigen uniek afscheid, met woorden die speciaal voor hem of haar geschreven zijn.


Het mooiste van mijn werk: iedere overledene heeft wat te vertellen, een boodschap, een stempel. Want ieder mens laat hier op aarde een mentale footprint na.


En dat is waar ik naar op zoek ga. Wat de overledene heeft bewogen, hoe de grondpalen van zijn of haar menszijn eruit zien. Waarop dat gestoeld was. Wat zorgde voor beweging? Wat was de onzichtbare stuwende kracht? Welke waarden waren belangrijk? Hoe was de kracht en kwetsbaarheid van het leven merkbaar?


Dat soort dingen komen terug in het afscheid. In woorden, gebaren, rituelen, muziek, foto’s en gedichten. Zodat we het met elkaar op dat moment mogen voelen, samen kunnen dragen.


Dat maakt ook dat het binnenkomt. Hierdoor nemen we na de uitvaart allemaal een stukje van hem of haar mee. Want wat gezegd, gehoord of gezien is bij een uitvaart galmt altijd nog even na. En dat is maar goed ook. Dat zijn waardevolle momenten. Niet alleen voor de directe nabestaanden, maar voor iedereen die aanwezig was.


Ik zie een uitvaart als een toegift voor de overledene. Met alle mensen die hij of zij lief heeft om zich heen wordt hij/zij gekend in zijn aardse bestaan; in wie hij/zij was en wat hij/zij belangrijk vond.


De complimenten die ik na een uitvaart krijg zijn dus niet voor mij, maar voor de overledene en de familie. Ik ben slechts een vertaler, dat wat zij vertellen en voelbaar is gaat door mij heen. Dat zorgt voor de inhoud, de opbouw en de gouden draad. Ik ben degene die de onderstroom naar boven haalt. De persoon die iemands bestaan en waarden vertolkt. Een dankbare taak. Elke overledene krijgt mij stil.


#uitvaart #zwolle #ritueelbegeleiding #levenslessen

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page