top of page

Rouwbloemen. Timing is een dingetje.

Onwetendheid zorgt dikwijls voor ongemak bij dingen die spelen rondom een uitvaart. Als het om gevoelige zaken gaat gaan we soms twijfelen aan details die er op zichzelf eigenlijk niet zozeer toe doen. Zo belde een vriendin mij in vertwijfeling op voor advies toen ze een vriend bloemen wilde sturen nadat zijn vrouw overleden was. Ze wilde weten wat gebruikelijk, passend en juist was rondom rouwbloemen. Deze leuke dame staat normaliter stevig in haar schoenen; ze is slim, daadkrachtig en sociaal erg bekwaam. Het verbaasde me dan ook dat ze hier zo over twijfelde en niet wist wat te doen. Zij is hier niet de enige in.


Doordat we het zo graag goed willen doen, juist op kwetsbare momenten, raken we dikwijls in de inhoud verstrikt.

Waar het in de kern over gaat verschuift zo ongemerkt naar de achtergrond.

Wat wil je vertellen?

In ons gesprek werd duidelijk dat het haar in deze situatie ging om een blijk van troost en medeleven, dat was wat ze wilde tonen. En het zou ook een eerbetoon voor de dame die overleden was moeten zijn. Dat was zo’n lieve vrouw die van witte bloemen hield, daarom wilde ze bloemen sturen en geen kaart ofzo. Ze wist dus eigenlijk heel goed wat ze wilde doen en waarom. Ze verstarde alleen even, juist omdat het zo belangrijk voor haar was.


Botte horken kom je overal tegen

Ik vroeg haar waar deze onzekerheid plots vandaan kwam (ik ken haar goed, wij zeggen dit soort dingen tegen elkaar). Ze vertelde me dat de bloemist haar van haar stuk had gebracht door te zeggen dat een wit rouwbloemstuk ouderwets was voor een jong iemand. Hierdoor vroeg ze zich ook af of een officieel rouwboeket als ‘gewone vriendin’ niet too much was.


Persoonlijk vind ik het niet passend dat iemand in zijn functie als bloemist zijn gekleurde mening en oordeel op deze manier verkondigd, maar dat terzijde. Deze opmerking had haar aan het twijfelen gebracht en ze wist even niet meer wat wijs was om te doen. Door haar gedachten hierover hardop uit te spreken kon ze hoofd- en bijzaken weer van elkaar scheiden. Ik heb overigens alleen maar naar haar geluisterd, meer heb ik niet gedaan.

Ieder mens weet echt wel wat wijs is om te doen, als je maar de ruimte neemt om naar jezelf te luisteren.

Laat je hart eens wat vaker spreken i.p.v. je hoofd

Dat is mijn algemene advies naar iedereen. Doe wat je hart je ingeeft en denk er niet altijd zo lang over na.

Eindeloos wikken en wegen is echt niet altijd nodig.

Net als bij woorden op een kaart. Ga gewoon zitten en schrijf wat er in je opkomt. Woorden die vanuit het hart geschreven zijn, zijn altijd mooi, hoe onhandig ze soms ook gekozen lijken te zijn.

De kritische noot zit vooral in je eigen hoofd.

Dus als je bloemen wilt sturen, stuur bloemen. Dat mag een rouwstuk zijn, en dat mag ook een gewone bos bloemen of een enkele bloem zijn. Al teken je een bloem, alles is goed, want het gaat om het gebaar en de gedachte die erachter zit. Dat is wat telt, dat is de boodschap die je meegeeft, hoe het overkomt. Aandacht is hierin het toverwoord.


Timing is wel een dingetje

Wat wel iets is om over na te denken is de timing, al kan je daar ook niets verkeerd in doen hoor. Bloemen op de dag van de uitvaart meenemen is natuurlijk hartstikke lief en een mooi gebaar. Al kan het dan wel aan de aandacht van de familie ontsnappen, omdat deze dag soms in een soort van roes verloopt.


Er zijn op de dag van het afscheid zoveel prikkels, indrukken en mensen, dat de focus en aandacht op dat moment dan vaak niet bij de net aangekomen bloemen ligt. Dat maakt het gebaar niet minder mooi, maar op dat moment wel minder zichtbaar.


Waar blijven de bloemen?

Bij een begrafenis blijven de bloemen op het graf liggen, maar wat gebeurt er met de bloemen na een afscheidsdienst in het crematorium? De familie kan de bloemen meenemen na afloop als ze dat willen, of bij een graf leggen van iemand die ze ook moeten missen.

Ook kan je ervoor kiezen om de bloemen op de gedenkplaats van het crematorium achter te laten. De linten en kaartjes kan je als familie dan wel in een doos meekrijgen, daar zorgt de uitvaartbegeleider voor. Ook kunnen er bijvoorbeeld ter plekke kleine boeketjes van een groot bloemstuk worden gemaakt, die de (klein)kinderen dan kunnen meekrijgen als ze dat willen. Je bent als familie dus helemaal vrij om te doen wat je wilt met de bloemstukken.


Mijn tip als uitvaartbegeleider én mens

Je kan de bloemen ook van tevoren langs brengen of laten bezorgen, bij de familie of waar iemand opgebaard ligt. Dan krijgt de boodschap misschien net even wat meer aandacht; de familie kan zo ook langer van de verse bloemen ‘genieten’.


Het kan voor de nabestaanden een aangename en liefdevolle verrassing zijn als er bloemen worden bezorgd gedurende de week van het afscheid, want dat is en blijft gewoon een hele verdrietige tijd waar alle vormen van steun welkom zijn. Bloemen troosten en fleuren mensen (en een ruimte) op.

Voor de naasten gaat een uitvaart niet alleen over de uitvaartdag zelf, het zijn ook alle dagen tussen het overlijden en de uitvaart in waarin zij actief bezig zijn met afscheid nemen.

Daar zijn we als omstanders niet altijd van bewust. Op het moment van de herdenkingsdienst heeft de naaste familie er al een actieve en intense week van rouw ervaren opzitten.

Een uitvaart beslaat eerder een week dan een dag, want het gaat over meer dan alleen de dag van de uitvaart.

Mosterd na de maaltijd is ook een optie

En ook na de uitvaart gaat het rouwen in 1 pijnlijke ruk door, of misschien begint het dan pas. Na de uitvaart pakt iedereen zijn leven weer op en wordt het vaak stil. En de stilte kan heel pijn doen. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om pas na de uitvaart een kaart of bloemen te sturen als je dat toch al van plan was. Zo'n blijk van medeleven wordt vaak met open armen ontvangen en erg gewaardeerd.


Er is dus heel veel mogelijk, en alles is goed, want aandacht werkt helend en is altijd mooi. Laten we vooral niet vergeten waar het om gaat; het gebaar, dat is wat telt. Het draait niet om perfectie. Elkaar zien en er voor elkaar proberen te zijn, dat is waar bewust afscheid nemen over gaat.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page