top of page

Geef de touwtjes uit handen bij het afscheid

Wat voor verjaardagsfeestjes geldt, geldt vaak ook voor een ceremoniële bijeenkomst of informeel samenzijn bij een afscheid. Om positief te beginnen, de compassie & betrokkenheid zijn zowel bij een feestje als op een uitvaart in de onderstroom aanwezig. Daarnaast vraagt elke vorm van samenkomst enige organisatie, dat staat los van de toon van de emoties.

Organisatie en coördinatie zijn echter niet alleen nodig vooraf, maar vooral ook tijdens het samenzijn. Het gevaar van ‘zelf doen’ is dat je álle touwtjes in handen blijft houden, ook tijdens het moment zelf. Zonde, hierdoor kom je niet - of minder - aan werkelijk ervaren toe. Het is daardoor niet goed mogelijk om echt en volledig zintuiglijk aanwezig te zijn. En dat is juist zo belangrijk, vooral bij een afscheid.

Durf dus zowel bij een feestje, als tijdens een uitvaart, het regelen deels uit handen te geven, zodat je in alle rust MAG ervaren. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook prettig voor de mensen om je heen.

In de regelmodus zit je vooral in je hoofd, waardoor je weinig ruimte kan geven aan je gevoel. Is geen ramp, maar ook niet nodig. Waarom zou je jezelf niet toestaan om het ‘gewoon’ te mogen ervaren?

Een goede uitvaartbegeleider of een ritueelbegeleider / uitvaartspreker houdt het overzicht, zorgt ervoor dat jullie je over kunnen geven aan het ervaren én dat het gaat zoals jullie hebben bedacht. Hij of zij weet hoe jullie het graag willen en voelt in het moment zelf ook wat er nodig is. Dat gaat over afstemmen en meebewegen. De helikopterview moet je zelf niet willen hebben tijdens het laatste afscheid. Laat het overzicht houden, opletten en bijsturen dus vooral aan een ander over.

Ook ervaren uitvaartbegeleiders die een afscheid in hun eigen privésfeer van A tot Z zelf verzorgen, regelen op de dag van de uitvaart vaak iemand die de (praktische) begeleiding dan op zich neemt, zodat ze het zelf ook gewoon mogen ervaren als mens, zonder uitvaartpet op. Er moet op zo'n dag zoveel meer gebeuren dan alleen het spreken verzorgen. Hulp vragen of aanvaarden bij dit gedeelte is dus wijs om te doen als je het mij vraagt, dat staat los van het kunnen. Mijn boodschap: je moet op de dag van het afscheid echt niet teveel zelf willen doen.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page