Welkom! Ik ben Esther Mostert, mindfulnesstrainer, schrijver en freelance uitvaartbegeleider, maar bovenal gewoon mens. Net zoals jij. Even wat persoonlijke dingetjes voor de nieuwsgierige mens: Ik ben 43, getrouwd met Jan. We hebben 3 kinderen, 3 honden en wonen in hartje Zwolle. Ik hou van het leven in de stad en heb graag mensen om me heen. Aan de andere kant kan ik ook genieten van de stilte en de natuur. Ook dat zoek ik bewust op. De schoonheid van het leven zit volgens mij in de kleine dagelijkse dingen verborgen. Wat denk jij?

 

Ik blog graag over onderwerpen die gaan over bewust in het leven staan. Mindful leven gaat voor mij over de totaliteit van het leven kunnen zien, voelen en aanvaarden. En juist daarom schrijf ik ook over zaken als verlies, rouw en afscheid nemen. Dat hoort net zo goed bij het leven als open staan om de leuke dingen te ervaren. Met bloggen hoop ik mensen te inspireren om met aandacht het leven te ervaren. Tegelijkertijd heb ik de wens om de dood en afscheid nemen ‘normaler’ te maken. Om de drempel om hierover met elkaar in gesprek te gaan te verlagen. Mijn doel is om de onwetendheid te verkleinen en (onnodig) ongemak rondom een uitvaart en afscheid nemen te verminderen. Om de beladenheid van afscheid nemen af te halen. Ja, het is verdrietig, maar nee, het hoeft niet ongemakkelijk te zijn. Zo heeft ieder mens zijn drijfveren en idealen. Jij vast ook. Toch?

 

Van alle dingen die ik doe wil ik me nu meer gaan focussen. Mijn aandacht volledig richten op waar mijn hart sneller van gaat kloppen en waar mijn kracht ligt: mensen helpen bij het vormgeven van het afscheid van hun dierbare. Dat kan met woorden, muziek en rituelen, vaak is het een combinatie van die drie. Mijn kwaliteit ligt vooral bij het woorden geven aan gevoel, om de kern uit een verhaal te halen en een wens, gevoel of gedachte over te brengen.  

Nieuwsgierig naar mijn achtergrond? Lees hieronder meer over wat ik doe en wat mijn manier van werken heeft gevormd. 

MINDFULNESS
 

Voor SeeTrue verzorg ik al zo'n 7 jaar de reguliere mindfulnesstrainingen. Eerst in Hilversum en Bussum en nu in Zwolle.

 

Ik ben gecertificeerd als VMBN trainer in de hoogste categorie. Trainingen kunnen daarom vergoed worden door de zorgverzekering.

 

Daarnaast maak ik workshops op maat voor bedrijven, heb ik de mindfulness mentor app ontwikkeld en het mindfulness boek 'Leven voor gevorderden' geschreven. 

UITVAARTBEGELEIDING
 

​Ik ben gediplomeerd uitvaartbegeleider, heb de Meander uitvaartopleiding in december 2018 afgerond. Tijdens en na mijn studie heb ik diverse stages gelopen, veel geassisteerd en voor verschillende bedrijven als freelancer uitvaarten van A tot Z verzorgd. 

 

Al werkende in uitvaartland heb ik ontdekt dat mijn hart vooral ligt bij het vormgeven van het afscheid. Om mensen te helpen woorden te geven aan hun gevoel. Ieder mens verdient een liefdevol & passend afscheid dat met aandacht is verzorgd.

SCHRIJVEN

Schrijven is voor mij een uitlaatklep en een manier van communiceren. Al schrijvende kom ik dichter bij mezelf. Alsof 'een pen' me uitnodigt om eerlijk te zijn en mijn hart te laten spreken. Daarom doe ik het denk ik zo graag en vind ik het zo mooi om andermans verhalen op te mogen tekenen. 

Als je wilt schrijven vanuit je hart moet je eerst stiller worden, naar binnen gaan. Schrijven begint met luisteren. ook naar wat er niet gezegd wordt. Juist dat is interessant.

 

WAT KAN JE VERWACHTEN?

'Hoe gaat zoiets, als ik jou om hulp vraag?' vroeg iemand mij. Wat voor mij misschien vanzelfsprekend is, is dat voor jou niet, vooral niet als je mij (nog) niet kent. Daarom zal ik hier wat meer vertellen over de manier hoe ik meestal te werk ga, gewoon in jip en janneke taal.

Allereerst kan je me ten alle tijden benaderen voor een vraag, ook als iemand nog niet overleden is. Graag zelfs, want dan kan ik nog kennismaken met degene om wie het gaat. Iemand in de ogen kunnen kijken is zo waardevol. Het is altijd zinvol om eens bij de invulling van een afscheid stil te staan voor het zover is. Op dat moment dat iemand net overleden is heb je namelijk niet alle tijd om eens rustig te bedenken wat fijn is, omdat er dan zoveel meer geregeld moet worden, je hele andere dingen aan je hoofd hebt en misschien overspoeld wordt door verdriet. 

Wat vaker gebeurt is dat mensen - al dan niet onverwacht - de uitvaart moeten regelen en dan geen flauw idee hebben hoe ze het afscheid in willen kleuren. Of misschien juist wel, maar dat ze hier toch een beetje hulp bij kunnen gebruiken. Dan kom ik om de hoek kijken. Niet vanzelf, maar als je me vraagt te helpen natuurlijk. 

Allereerst inventariseer ik de hulpvraag. Wat is het wat jullie van mij nodig hebben? Na een korte indicatie kom ik dan op gesprek, of spreken we telefonisch of via videobellen af, wat jullie voorkeur heeft en net wat praktisch het meest makkelijke voor jullie is. 

In het gesprek maken we kennis. Ik luister naar jullie verhalen, naar wat er gebeurt is en hoe jullie er zelf op dit moment bij zitten. Daarna duiken we pas de inhoud in en gaan we het afscheid vorm geven. Al pratende ontstaat een globaal plan voor de invulling. Er ontstaat dan een grove schets van hetgeen jullie aan bod willen laten komen, waar jullie aan denken. De basis van wat we ontwerpen is wie iemand was, hoe hij of zij in het leven stond en wat hij of zij voor jullie heeft betekent. Op basis van wat we besproken hebben maak ik een conceptplan voor het afscheid van. Terwijl we deze gaan inkleuren ontstaan gaandeweg de details die het afscheid persoonlijk maken. We gaan de herinneringen uit het verleden verbinden met het heden en de toekomst. We creëren een rode draad door de afscheidsceremonie heen en zorgen voor een samenhang en goede balans tussen de sprekers, muziek en rituelen.  Uiteraard denk ik op alle fronten mee als dat gewenst is. Jullie bepalen de mate van mijn betrokkenheid, dat stemmen we tussendoor ook steeds opnieuw af. Ook overleg ik met of namens jullie met de uitvaartbegeleider. Iedereen die betrokken is bij de uitvaart is onderdeel van het afscheidsteam. ​

Als jullie willen help ik bij het schrijven van het in memoriam of check ik jullie teksten op inhoudelijk niveau. Zo zullen we in de dagen richting het afscheid wat heen en weer pingpongen om tot een mooi en passend afscheid te komen. Ik ben pas tevreden als jullie dat zijn. Daarna is het de keuze aan jullie of jullie zelf willen spreken of liever hebben dat ik de dienst voorga. Dat doen we in overleg. Als je het gewoon prettig vindt dat ik erbij ben, dat kan natuurlijk ook. Na afloop krijgen jullie natuurlijk een afscheidspakketje met alle teksten enzo netjes uitgeprint en kom ik - indien gewenst - nog eens terug om na te praten. Gewoon om samen weer even een kop koffie te drinken, want ik hoor graag hoe jullie op het afscheid terug kijken. 

AFSCHEIDSPLANNER - UITVAARTSCHRIJVER - SPREKER - MINDFULNESSTRAINER - MENS

  • LinkedIn profiel van Esther Mostert
  • Facebook van Esther Mostert
  • Instagram van Esther Mostert
  • YouTube kanaal van Esther Mostert

© 2020 Esther Mostert - Dichtbij freelance uitvaartbegeleiding & schrijfadvies