Muziekkeuze bij de uitvaart

'Maak een haakje mensen, maak een haakje, naar de muziek die na je komt als je gesproken hebt.' Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, want juist doordat het voor de familie zelf logisch is vergeten ze het te vertellen.

Als het een schot voor open deur is, hoeft het natuurlijk niet. Waarom het nummer ‘papa’ komt nadat de kinderen gesproken hebben, spreekt voor zich. Maar veel nummers zijn nog mooier als je weet waarom het nummer gekozen is. Daarom vraag ik altijd maar de ‘why’ als we het over de muzieknummers hebben voor het afscheid. Dat is echt niet voor iedereen duidelijk.

Neem een Ave Maria, vaak gekozen, maar om veel verschillende redenen. Dat kan je niet over 1 kam scheren. Elk lied kent een persoonlijke betekenis. Voor jou is dat misschien duidelijk, maar voor alle mensen die er zijn niet. Soms zit er ook juist een hele luchtige of grappige why aan. Ook die zijn leuk om te delen.

Gemiddeld genomen kies je voor een uitvaartdienst vijf nummers. Dat zijn bewuste keuzes, want ik denk dat iedereen wel minstens 10 nummers heeft die passend zouden zijn. De nummers die gekozen zijn doen er dus toe. Ook geef ik families vaak mee om ook een bewuste keuze te maken voor de volgorde, met name welk nummer je als eerste en als laatste wil hebben.

Met het 1e nummer zet je de toon voor het afscheid. Dus als je aan jouw dierbare denkt, welk gevoel heb je dan? Welk muziekstuk past er dan bij in je hoofd?

Of kies voor een lied dat ruimte geeft aan het verdriet. Zo zijn we laatst een uitvaart van een baby gestart met het lied 'Vreemde leegte', want dat was wat er was, dat was waarom we daar samenkwamen in het crematorium. Dan is de muziek het haakje, de intro van het samenzijn.

Het laatste nummer is het ultieme afscheidsnummer. Vaak kiezen mensen hier voor een nummer dat indirect een boodschap bevat dat aansluit bij de visie van de overledene, hoe hij of zij in het leven stond. Dat blijft hangen.

En laat de middelste nummers aansluiten bij de sprekers, en vraag ze om in het einde van hun speech een haakje te maken naar de muziek. Zo worden muziek en verhalen 1 geheel en voelt het niet alsof het 'aan elkaar geplakt' is.

#uitvaart #muziek #afscheid #betekenis