Je bent goed zoals je bent

Accepteren klinkt leuk, maar de weg er naartoe is vaak niet zo tof. Natuurlijk willen we de moeilijkheden waar we mee worstelen accepteren. Maar het doen is soms wat anders. Het vraagt soms meer dan je geven kan. Het is geen klik in je hoofd wat je even om zet. Was het maar zo makkelijk haha.

In de training maandag stond het onderwerp acceptatie centraal. Daarmee kwamen ook de dingen waarmee de cursisten worstelen meer naar de voorgrond. Best confronterend. Je openen voor dat wat je lastig vindt roept vaak weerstand op. Van nature willen we immers weg bewegen van de pijn, maar nu gaan we er juist naar toe. Dat maakt deze oefenweek voor sommigen de minst leuke, maar wel de meest nuttige. Het goede doen betekent niet altijd dat het ook meteen goed voelt.

Mindfulness gaat echter over de totaliteit van je leven ervaren, toelaten wat er is. Voluit leven gaat erover dat je alles aangaat en ook die lelijke enge tijger in zijn bek aan durft te kijken. Je eigen onhebbelijkheden niet verbloemen, maar er juist trots op zijn. Ook dat maakt dat je bent wie je bent.

Niet perfect hoeven zijn en de lat voor jezelf wat lager leggen is best lekker. Waarom zouden we dat niet wat vaker doen? Je hoeft niet alsmaar te streven naar meer of anders. Weer worden wie je was (voor je bijvoorbeeld een burn-out kreeg of ziek was) gaat niet lukken. Moet je ook niet willen. Je bent goed zoals je bent. Dat is een mooi startpunt.

#Mindfulness #training #seetrue #zwolle #accepteren #voluitleven #minderstreven