Gebruik je zintuigen

Het bewust gebruiken van onze zintuigen is iets wat we onbewust steeds meer zijn vergeten. Tot je het niet meer voelt. De lol, het leven, de lust. Dat van buiten - op papier - je leven in orde is, je gelukkig zou moeten zijn, maar het van binnen niet meer voelt…

Zintuigen, we gebruiken ze vaak te weinig doordat we vooral in ons hoofd leven, vanuit het denken. Zelfs als we buiten zijn gaan we voorbij aan het gevoel van de wind die als een zachte streling door je haren heen kan gaan.

Ook 'de geur van buiten' vergeten we vaak op te snuiven. Vaak zitten we dan in ons hoofd, al bezig met waar we naar toe gaan of wat we nog moeten doen.

Gedachteloos eten is iets waar we allemaal bekend mee zijn. Ook het plezier en nut van het zien en horen wordt onderschat. Tenzij deze zintuigen niet meer naar behoren werken, als ze teveel of te weinig prikkelen. Zoiets ontstaat vaak geleidelijk.

Tot het lichaam bijna niet meer mee doet, men het niet meer 'voelt'. Dat is vaak een reden die mensen ertoe brengt om een mindfulnesstraining te gaan volgen. Op wilskracht, vanuit het denken, kan je jezelf niet gelukkig maken. Dat hebben ze vaak al op verschillende manieren geprobeerd.

Ik maak vaak een vergelijking: Soms hebben we in ons leven de vorm van een champignon aangenomen, waarbij de nadruk ligt op het hoofd. We willen weer meer balans tussen hoofd en lichaam creëren, meer worden als een peer, met het zwaartepunt beneden.

In de training gaan we de zintuigen weer meer, bewuster en anders leren gebruiken. Vanuit het denken kom je immers niet in je lichaam terecht ;)

Zo krijgen cursisten verschillende zintuigbevorderende oefeningen mee. Eerst gaan we de eerste 5 zintuigen weer activeren of balanceren. En zodra die weer goed samenwerken kan de stem van het zesde zintuig - de intuïtie - weer gehoord worden. Vanuit zachtheid en zuiverheid. Zoals het hoort.

Alles wat we nodig hebben zit al in ons. Door alle laagjes van stress en ander gedoe zijn we dat soms vergeten wat voor wijsheid er in ons huist. Ik breng je niets nieuws, ik help je alleen te herinneren wie je in diepste wezen bent, zodat je je eigen kracht en sprankel weer vindt.

#mindfulness #zintuigen #bewustleven #intuitie