Fytotherapie bij de uitvaart

Wil je meehelpen bij de laatste verzorging? Een vraag waar je misschien niet eerder over nagedacht hebt, maar dat is dus een vraag die gesteld wordt als je dierbare overlijdt.

Geen zorgen trouwens over het naakt zijn enzo, want de intieme delen kan je overlaten aan de professionals. Daarvoor hoef je het niet te laten.

Dat zei ik er destijds (toen ik nog de gehele uitvaart begeleidde) ook altijd bij, want hier zat voor sommige mensen vaak een drempel om het wel of niet te willen doen.

Het wassen van de overledene is een belangrijk onderdeel van het afscheid is. In sommige culturen maken ze hier een uitgebreid ritueel van. In de Nederlandse cultuur is het een intiem gebeuren.

Het wordt vaak door de naaste familie in samenwerking met professionals gedaan, in alle rust, met aandacht en compassie. Het is een dankbare taak om te doen. Dit is iets wat je nog kan doen voor je dierbare. Het is natuurlijk ook oké om het aan de professionals over te laten.

In mijn studie tot Malvatherapeut is fytotherapie (het gebruik van kruiden) onderdeel van de opleiding. Hierin kom ik interessante dingen tegen. Een tip die hier genoemd wordt, waar de materie het snijvlak met de uitvaart raakt, wil ik graag delen.

Er wordt gezegd dat je bij het wassen van de overledene waterige St. Jansthee kan gebruiken. Dit versterkt de ziel, waardoor de ziel zich makkelijker van het lichaam kan ontkoppelen.

Zinvolle weetjes. Het zijn soms de kleine dingen die net even wat meer kunnen doen. Zelf zou ik dit prettig vinden. Wellicht meer mensen. Ben benieuwd of dit al regelmatig wordt gedaan? Vast niet. Zonde. We mogen wat mij betreft de uitvaartrituelen uitbreiden met dit soort dingen.

Net als bewust rust nemen na het overlijden. Om de ziel van de overledene de ruimte te geven om in alle rust over te gaan.

Vaak komen we meteen in actie, waardoor de energie veranderd. Zonde en niet nodig. Als een extra half uurtje rust jouw dierbare kan helpen om rustiger over te gaan, waarom zou je dat niet doen? Je verliest er niks meer.

Sterker nog, je geeft jezelf ook de ruimte om de ervaring van het overgaan van je dierbare is alle rust in te ademen en te laten landen.

#malvatherapie #uitvaart #ritueel