Waarom zou je een uitvaartschrijver inhuren?

Het is voor mij en collega's in het vak nog steeds zoeken naar het juiste woord, de juiste titel voor het werk dat we doen. Sommige noemen zich ritueelbegeleider, maar dat wordt vaak als een beetje zweverig gezien. Anderen noemen zich woorddienstbegeleider, maar dat klinkt ook alsof je alleen maar formeel taalgebruik kent. Tekstueel afscheidsbegeleider, of de term uitvaartschrijver is denk ik het meest passend voor het werk waar ikop doel. Al ligt in deze titel wel de nadruk op het schrijven, terwijl schrijven voor mij vooral over echt luisteren gaat. Eigenlijk ben ik een soort verwoorder van het levensverhaal.

Hierbij een aantal redenen waarom het fijn is om zo'n iemand als ik hierboven beschreven heb in de arm te nemen, als je een (afscheids)ceremonie of (informeel) samenzijn vormgeven gaat: 

01

Vanaf het eerste contact ben ik een en al luisterend oor. Ik stem af op wat ik hoor en zie, elk moment opnieuw.  Emoties zijn wat dat betreft net zo veranderlijk als het weer. Ik luister als ik merk dat iemand zijn verhaal wil doen. Ik stel vragen als ik voel dat een uitnodiging tot vertellen welkom is. Ook vat ik tussendoor regelmatig samen, om te checken of ik jullie goed begrepen heb. Want daar gaat het om, dat ik woorden geef aan jullie gevoel. 

02

Zoveel mensen zoveel wensen. Binnen een familie doorloopt iedereen zijn eigen rouwproces. Waar de één nog midden in het verdriet of zelfs volledig in de ontkenning zit, kan de ander al bezig zijn met de toekomst. Daarnaast gaat een rouwproces met ups en downs. Verschillende soorten emoties kunnen zich in hoog tempo met elkaar afwisselen. Ik zorg ervoor dat iedereen gehoord wordt en zich gezien voelt. Ik vind het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om tijdens de week van het afscheid op zijn eigen manier dit proces kan doorlopen. Tuurlijk moeten er af en toe knopen doorgehakt worden (ik weet vanuit mijn achtergrond als uitvaartbegeleider wanneer en waarom), maar keuzes hoeven niet geforceerd te worden.

03

De vertaalslag maken van voelen naar woorden geven en vertellen is niet altijd even makkelijk. Vooral niet als je midden in een rouwproces zit, veel moet regelen en op de gekste momenten overvallen wordt door je verdriet om het verlies.

Ik help je ruimte te geven aan je verdriet, zodat je woorden kan geven aan je gevoel. We hebben geen haast en doen alles stap voor stap. Je speech hoeft ook niet op dag 3 klaar te zijn. Juist niet. Eerst maar eens de praktische zaken regelen voor je kan gaan zitten en schrijven. Het gaat erom dat je kan zeggen wat je wilt, om hier woorden voor te vinden heb je iets van rust nodig, voor zover dat kan. Dat heb je niet als je nog veel praktische zaken regelen moet. Ik doe dus aan tijdsbewaking. Ik weet wanneer je nog voldoende tijd hebt, maar ook wanneer je echt even door moet pakken en gas moet geven.

04

Dat je het zelf kan doen, betekent niet dat je het ook volledig zelf en alleen moet doen. Een taart koop je voor een verjaardag ook vaak bij de bakker, ook al kan je heel goed zelf een lekkere cake bakken. Hulp aanvaarden is geen teken van onbekwaamheid. Het is juist slim om een expert in te huren, iemand met ervaring, die niet overmand is door jouw emoties maar wel mee kan leven en in kan voelen. Hulp vragen is dan best wijs om te doen. Probeer het maar. 

05

Het is voor de uitvaartbegeleider soms best lastig om alle tijd voor het inhoudelijk vormgeven van het afscheid te nemen, er moet immers zoveel gedaan worden achter de schermen om de uitvaart te regelen. Daarnaast zit deze service ook niet standaard in het pakket, het hoort niet altijd bij de uitvaartbegeleiding. Veel organisaties zien het als een aparte taak.

Een uitvaartschrijver / ceremonieel begeleider neemt (in overleg) deze taak waar en stemt de inhoud - en het draaiboek voor het afscheid) - af met de uitvaartbegeleider. Het is ook voor de uitvaartbegeleider fijn dat er iemand met verstand van zaken tussenzit, die er wel alle tijd voor heeft en de (on)mogelijkheden kent. Zo'n iemand kan ik dus zijn. Assisteren op de dag van de uitvaart is voor mij ook geen probleem, ik laat mijn handjes graag wapperen als dat kan en nodig is.

06

Om de kosten hoef je het niet te laten. Al is het niet gratis, mijn werk is niet duur. Ook is het vaak mogelijk om de kosten van een uitvaartspreker / ritueelbegeleider op de factuur voor de verzekering te zetten onder overige uitvaartgerelateerde kosten. Mijn (tekstuele) begeleiding bij de uitvaarten van kinderen bied ik sterk gereduceerd aan.

07

Ik ben flexibel, denk mee en beweeg mee met wat nodig is. Zowel voor, tijdens als na de uitvaart. Na het afscheid houdt de service niet op. Ik praat graag nog eens na over hoe jullie het afscheid ervaren hebben. Ook terugkijken is belangrijk, herinneringen zijn in beweging. 

AFSCHEIDSPLANNER - SCHRIJVER - SPREKER - MINDFULNESSTRAINER - MENS

  • LinkedIn profiel van Esther Mostert
  • Facebook van Esther Mostert
  • Instagram van Esther Mostert
  • YouTube kanaal van Esther Mostert

© 2020 Esther Mostert - Dichtbij freelance uitvaartbegeleiding & schrijfadvies