Waarom zou je een uitvaartschrijver inhuren?
Het is voor mij en collega's in het vak nog steeds zoeken naar het juiste woord, de juiste titel voor het werk dat we doen. Sommige noemen zich ritueelbegeleider, maar dat wordt vaak als een beetje zweverig gezien. Anderen noemen zich woorddienstbegeleider, al klinkt dat alsof je alleen maar formeel taalgebruik kent. Uitvaartschrijver is denk ik de meest passende term. Al ligt in deze titel wel de nadruk op het schrijven, terwijl schrijven voor mij vooral over echt luisteren gaat. Misschien ben ik meer een soort schrijfcoach, een verwoorder van het levensverhaal.
Hierbij een aantal redenen waarom het fijn is om hulp van een uitvaartschrijver te vragen bij het vormgeven van een afscheidsceremonie of informeel samenzijn:
01
Vanaf het eerste contact ben ik een en al luisterend oor. Ik stem af op wat ik hoor en zie, elk moment opnieuw. Emoties zijn wat dat betreft net zo veranderlijk als het weer. Ik kijk ook niet van heftige emoties op. Ik luister als ik merk dat iemand zijn verhaal wil doen. Ik stel vragen als ik voel dat een uitnodiging tot vertellen welkom is. Ook vat ik tussendoor regelmatig samen, om te checken of ik jullie goed begrepen heb. Want daar gaat het om, dat ik woorden geef aan jullie gevoel.
02
Zoveel mensen zoveel wensen. Binnen een familie doorloopt iedereen zijn eigen rouwproces. Waar de één nog midden in het verdriet of zelfs volledig in de ontkenning zit, kan de ander al bezig zijn met de toekomst. Daarnaast gaat een rouwproces met ups en downs. Verschillende soorten emoties kunnen zich in hoog tempo met elkaar afwisselen. Ik zorg ervoor dat iedereen gehoord wordt en zich gezien voelt. Tuurlijk moeten er af en toe knopen doorgehakt worden (ik weet vanuit mijn achtergrond als uitvaartbegeleider wanneer, waarom en wat de impact ervan is), maar keuzes hoeven niet geforceerd te worden.
03
De vertaalslag maken van voelen naar woorden geven en vertellen is niet altijd even makkelijk. Vooral niet als je midden in een rouwproces zit, veel moet regelen en op de gekste momenten overvallen wordt door verdriet om het verlies.
Ik help je. Ook bij het omvormen van geschreven naar gesproken woorden.
04
Dat je het zelf kan, betekent niet dat je het ook volledig zelf moet doen. Hulp aanvaarden is geen teken van onbekwaamheid. Het is juist slim om een expert in te huren. Iemand met ervaring, die niet overmand wordt door jouw emoties, maar wel mee kan leven en in kan voelen. Ook als je zelf sterk met woorden bent kan ik je helpen om nog een kwaliteitsslag te maken in jouw verhaal. Dat doe ik met liefde achter de schermen. Vaak weten mensen niet eens dat ik op de achtergrond bij een tekst betrokken ben geweest.
05
Het is voor de uitvaartbegeleider soms best lastig om alle tijd voor het inhoudelijk vormgeven van het afscheid te nemen, er moet immers zoveel gedaan worden achter de schermen om de uitvaart te regelen. Daarnaast zit deze service ook niet standaard in het pakket, het hoort niet altijd bij de uitvaartbegeleiding. Veel organisaties zien het als een aparte taak.
Een uitvaartschrijver / ceremonieel begeleider neemt (in overleg) deze taak waar en stemt de inhoud - en het draaiboek voor het afscheid) - af met de uitvaartbegeleider. Het is ook voor de uitvaartbegeleider fijn dat er iemand met verstand van zaken tussenzit, die er wel alle tijd voor heeft en de (on)mogelijkheden kent. Zo'n iemand kan ik dus zijn. Assisteren op de dag van de uitvaart is voor mij ook geen probleem, ik laat mijn handjes graag wapperen als dat kan en nodig is.
06
Om de kosten hoef je het niet te laten. Al is het niet gratis, mijn werk is niet duur. Ook is het vaak mogelijk om de kosten van een uitvaartspreker / ritueelbegeleider op de factuur voor de verzekering te zetten onder overige uitvaartgerelateerde kosten. Mijn (tekstuele) begeleiding bij de uitvaarten van kinderen bied ik overigens sterk gereduceerd aan.
07
Ik ben flexibel, denk mee en beweeg mee met wat nodig is. Zowel voor, tijdens als na de uitvaart. Na het afscheid houdt de service niet op. Ik praat graag nog eens na over hoe jullie het afscheid ervaren hebben. Ook terugkijken is belangrijk, want herinneringen zijn in beweging en worden ook nadien nog gevormd.